Despre confidență

14 decembrie 2017 | de

Cu trecerea timpului, din ceea ce citesc, ascult și văd, constat că în zilele noastre, deși dispunem de mijloace de comunicare foarte moderne care ne permit să comunicăm mai repede cu cei cunoscuți sau să cunoaștem alte persoane, cu toate acestea nu este așa de ușor să găsim persoanele potrivitecu care să putem discuta deschis problemele, dificultățile și contradicțiile noastre interioare, dar șisă împărtășim bucuriile și reușitele vieții noastre.

A ne destăinui, a face confidențe cuiva, nu este deloc ușor. Nu putem vorbi totul cu oricine. Ne putem deschide, treptat, doar în fața unei persoane discrete care ne inspiră încredere, care ne dedică timp, ne ascultă atent, ne înțelege, ne este mereu alături, fără interese ascunse. Într-adevăr, doar întâlnind persoane pline de umanitate, discrete, care ne vor binele, ne deschidem și ne lăsăm ajutați, pentru că știm că putem să fim în fața lor noi înșine, așa cum suntem.Să ne amintim că după ce arhanghelului Gabriel i-a făcut cunoscut Preasfintei Fecioare Maria că va fi mama Mântuitorului, ea nu i-a spus acest lucru nici lui Iosif, deși era logodnicul ei și îl iubea, și nici prieteneloreidin sat, cu toate că se întâlneau probabil în fiecare zi. Mai degrabă a mers laconfidenta ei, verișoara sa Elisabeta, pentru a-i împărtăși cele întâmplate (cf.Lc 1,39-56).

Pe lângă momentele frumoase, asemenea Mariei, ne confruntăm și noi, uneori, cu momente mai grele. În astfel de clipe, căutăm să facem confidențe, să ne destăinuim cuiva. La cine vom merge? Cui ne vom adresa? Sigur, mai întâi Domnului, care ne înțelege cel mai bine (cf. Mt 11,28).Dar căutăm ajutorul său și în persoane care ne vor binele, își fac timp să ne asculte și sunt disponibile să ne fie alături. Mereu vom găsi la ele un cuvânt bun şi un sfat potrivit situației.

La rândul nostru, suntem chemați să fim alături de cei care au nevoie de sprijin și ajutor. Bunătatea, atenția, răbdarea, interesul și grija față de binele celorlalți sunt doar câteva din modurile prin care putem câștiga, în timp, încrederea altora și le putem fi aproape în momentele grele. Să nu uităm, însă, ceva esențial: dacă cineva ne dăruiește încredere, să nu i-o înșelăm, deoarece ar suferi foarte mult. În plus, probabil nu va mai avea încredere nici în noi și nici în alții.

Updated on 14 decembrie 2017
LASĂ UN COMENTARIU