Despre virtutea teologală a credinței

10 august 2017 | de

Ce este credința și care este rolul ei? CBC, Compendiu, la nr. 386, ne spune: ”Credinţa este virtutea teologală prin care noi credem în Dumnezeu şi în tot ceea ce el ne-a revelat şi ceea ce Biserica ne propune să credem, pentru că Dumnezeu este adevărul însuşi. Prin credinţă omul se abandonează de bună voie lui Dumnezeu. De aceea, cel care crede caută să cunoască şi să facă voinţa lui Dumnezeu”.

Îl ferește credința pe cel credincios de dificultăți, de probleme? Oamenii lui Dumnezeu, pe care ni-i prezintă Sfânta Scriptură, și sfinții din istoria Bisericii, nu au avut o viață liniștită. Dimpotrivă, ei au fost puși la încercare. Dumnezeu a permis în viața lor dificultăți, greutăți, slăbiciuni, suferințe, nedreptăți, vorbire de rău din partea altora, pentru a-i purifica, astfel încât să ajungă să-și pună încrederea doar în El. Asta înseamnă că și noi, aleși de Dumnezeu cu un plan anume, atunci când întâmpinăm dificultăți, probleme, putem lua adevăratul termometru al credinței noastre: dacă ne punem încrederea în noi, în alții, în lucruri sau în El.

Cum crește credința? Din ce se alimentează? În fiecare zi trebuie să reînnoim credința noastră în El. Ea va crește ori de câte ori renunțam la superstiții, la autosuficiență, la orgoliu, la egoism, când ne lăsăm întâlniți și transformați de El. Pentru aceasta e nevoie de timp pentru rugăciune, pentru a-i citi și asculta cuvântul dătător de viață, pentru a participa la sacramente, mai ales la Sf. Liturghie. Care sunt semnele unei credințe adevărate în viața unui credincios? Încrederea deplină în Dumnezeu, bucuria, bunătatea, seninătatea, speranța, pacea interioară, etc. În schimb, agitația, murmurarea, nemulțumirea continuă, supărarea excesivă, negativismul, lipsa speranței, dovedesc puțină credință.

E foarte important, așadar, să nu ne pierdem pacea și liniștea interioară, pentru că Dumnezeu ”le îndreaptă toate spre bine acelora care îl iubesc pe El, adică celor care sunt chemați după planul Lui”(Rom 8,28). Să fim, deci, oameni de credință, să avem rădăcinile înfipte în Dumnezeu și furtunile vieții nu ne vor doborî. Dumnezeu va scrie mereu drept pe liniile strâmbe ale vieții noastre și a altora!

Updated on 10 august 2017
LASĂ UN COMENTARIU