A apărut numărul septembrie – octombrie 2020 al revistei Mesagerul sfântului Anton

26 octombrie 2020 | de

Dragi cititori, a văzut lumina tiparului numărul septembrie – octombrie 2020 al revistei Mesagerul sfântului Anton. Tematicile articolelor abordează perseverenţa în rugăciune, iubirea divină, viaţa şi moartea, virusul inegalităţii, creştinismul real, mânia împotriva aproapelui, perfecţiune şi sfinţenie, naşterea sfintei Fecioare Maria, mulţumire şi recunoştinţă, personaje biblice, gândirea ambroziană, personalităţi religioase şi culturale, educaţia on-line şi evoluţia educaţiei, inteligenţa artificială cu riscurile ei etc.

Despre creştinul real, nu virtual, scrie părintele Virgil Blaj. Un pericol real, mai ales în timpurile pe care le trăim, e acela de a fi „creştini virtuali”, sau „de salon”, după cum amintea şi Papa Francisc într-o predică de-a sa. Mijloacele media, folosite bine, pot deveni o formă de apostolat. Însă trebuie făcută distincţia între real şi virtual. A participa în mod real înseamnă a fi prezent fizic. Pe când a participa în mod virtual înseamnă doar a simula participarea. Dacă Isus a garantat că unde doi sau trei sunt adunaţi în numele lui este şi el prezent, înseamnă că prezenţa reală la adunările cu caracter religios rămâne indispensabilă pentru o viaţă creştină autentică.

Învăţământul de pretutindeni se confruntă cu reale probleme din cauza pandemiei. Despre învăţământul on-line tratează domnii Teodor Baconschi şi Constantin Cucoş în Dosar. Primul ne propune să acceptăm mixajul dintre virtual-real, mizând pe posibilitatea extinderii mai rapide a infrastructurii digitale şi de antrenare în sfera pedagogică a unui public mai larg. Totuşi, mixajul nu înseamnă eliminarea realităţii, ci doar completarea ei cu posibilităţile virtuale. Pe aceeaşi linie se situează cel de-al doilea autor. Dacă „scriitura nu a distrus oralitatea, după cum telefonul nu a făcut dispărută scrisoarea”, înseamnă că noua tehnică nu o înlocuieşte pe cea veche. Şi pentru că nu toate dimensiunile educaţiei pot fi acoperite prin noua formulă. Relaţia, cooperarea, realizarea obiectivă a evaluării, monitorizarea şi stimularea performanţelor, individualizarea şi personalizarea învăţării rămân fundamentale în mediul real, în sala de clasă sau de curs.

Diferenţa dintre perfecţionism şi sfinţenie e subliniată de părintele Bogdan-Emilian Balaşcă. Omul perfecţionist dezvoltă forme de anxietate, deprimare, frustrare şi rigiditate. În schimb, sfinţenia „este susţinută de capacitatea omului de a-şi trăi din plin umanitatea, acceptându-şi chiar imperfecţiunea proprie şi a celuilalt, orientând atenţia mai degrabă asupra lucrării lui Dumnezeu, decât asupra propriei persoane”. Sfinţenia începe primind imperfecţiunea şi învăţând să ne încredem în lucrarea tainică şi fidelă a lui Dumnezeu.

Continuă reînnoirea abonamentelor la revista Mesagerul sfântului Anton pe anul 2020. Costul abonamentului anual este de 25 de lei (20 de lei pentru cei care au abonament colectiv, prin parohii sau colaboratori la distribuirea revistei). Contravaloarea poate fi achitată prin mandat poştal pe adresa redacţiei: pr. Marcelin Amariei, str. Teiului, nr. 20, 611047 Roman, jud. Neamţ. De asemenea, puteţi face şi virament bancar (nu prin mandat poştal) în contul pe care îl găsiţi pe coperta revistei (pagina 2).

Suntem la dispoziţia dumneavoastră pentru orice fel de informaţii şi sugestii legate de revista Mesagerul sfântului Anton la numărul de telefon 0765.421416 sau, în scris, pe adresa redacţiei sau, prin intermediul internetului, pe adresele mesagerul@santantonio.org sau mesagerulantonian@gmail.com!

Vă dorim o lectură cu mult folos!

Updated on 26 octombrie 2020
LASĂ UN COMENTARIU