Caritasul antonian la frontierele suferinţei

07 decembrie 2022 | de

În ultima perioadă, războiul din Ucraina a acaparat întreaga atenţie a lumii occidentale, iar riscul ca suferinţa multor persoane din alte zone ale planetei să fie neglijată nu este deloc minor. Spre refugiaţii din Orientul Mijlociu, din Africa sau din Asia s-a îndreptat atenţia Caritasului antonian. Sunt victime ale războaielor care nu se află în lumina reflectoarelor, dar a căror suferinţă nu este cu nimic mai prejos, din cauza unui mecanism neadecvat de primire a refugiaţilor.

Pentru a favoriza primirea şi integrarea refugiaţilor din zona balcanică, s-a început o colaborare cu Serviciul iezuiţilor pentru refugiaţi, o operă a iezuiţilor din Bosnia-Herţegovina. „Fluxul celor care sosesc este constant, chiar şi cu începutul războiului în Ucraina, cum tot constantă rămâne starea de urgenţă, cauzată de situaţia la limita supravieţuirii a acestor refugiaţi uitaţi”, ne-a mărturisit părintele Stanko Perika, responsabilul proiectului.

Implicarea Caritasului antonian în această operă cuprinde mai multe arii: cumpărarea a trei apartamente în Belgrad, pentru integrarea scolastică a 15 minori orfani, achiziţionarea bunurilor de primă necesitate refugiaţilor abandonaţi şi urmăriţi prin păduri, în încercarea de a trece graniţa, pentru a intra în UE. În fiecare lună, acest serviciu vine în întâmpinarea a peste 150 de persoane. De asemenea, în colaborare cu preoţii iezuiţi, se oferă refugiaţilor servicii medicale ce nu sunt incluse în asistenţa de bază.

Se schimbă scenariul, dar războiul este acelaşi. În Mozambic, misionarii comboniani şi Biserica locală încearcă să răspundă urgenţei umanitare cauzate de un război de natură jihadistă. În Yemen, războiul continuă de opt ani, cauzând 4 milioane de refugiaţi. În anul 2021 a început războiul în Myanmar, ţară din sud-estul Asiei. În toate aceste locaţii, prin proiectele Caritasului antonian se încearcă achiziţionarea de hrană, medicamente şi bunuri de primă necesitate, pentru a alina suferinţa cauzată de oroarea războiului.

Dacă doriţi să urmăriţi proiectele în desfăşurare ale Caritasului antonian, puteţi vizita site-ul: www.caritasantoniana.org

Updated on 07 decembrie 2022
LASĂ UN COMENTARIU