Cerul tău să fie cel sărac!

02 august 2023 | de

Trăiesc mai ales în marile oraşe şi sunt uşor de recunoscut, fiind nedespărţiţi de genţile lor sărăcăcioase, în care se află tot ceea ce au, întreaga lor „avuţie” şi existenţă. Noaptea se aşază pe aşternuturile lor din carton, pe sub porticuri sau poduri, prin gări sau pe sub vitrinele magazinelor, pe unde se întâmplă. Luptă, zi de zi, să-şi câştige cumva existenţa. Doar în Roma ar fi circa 8000. Săraci însă nu sunt doar aceştia, cei care se fac vizibili. Mai sunt şi dintre aceia care au un acoperiş deasupra capului, dar cheltuiesc totul doar pentru a-şi plăti chiria.

Pentru cei mai mulţi sunt invizibili, iar existenţa lor inutilă. Ca şi cum nu ar fi... Dar nu şi pentru fraţii care activează la Caritasul antonian şi la „Messaggero di sant’Antonio”. Şi în acest an, la 13 iunie, de sărbătoarea Sfântului minunilor, fraţii s-au angajat să susţină financiar operele de caritate în favoarea celor săraci, a celor care luptă zilnic pentru a supravieţui.

La Roma, fraţii franciscani şi-au deschis porţile conventului pentru a pune la dispoziţia celor nevoiaşi serviciile de igienă esenţiale şi pentru a-i hrăni pe cei flămânzi. Sunt ajutaţi de numeroşi voluntari. Aici, cu adevărat, cei din urmă au devenit cei dintâi. Dimineaţa, se adună în faţa bisericii, pentru a lua micul dejun, iar seara li se distribuie pachete cu alimente. De asemenea, celor care au nevoi speciale, li se oferă posibilitatea de a face analize medicale sau li se oferă medicamente. Există şi un mic dormitor, unde se pot odihni cei fără o locuinţă, pentru o scurtă perioadă, până când îşi găsesc un loc de muncă şi o locuinţă proprie. Se pare că intri într-o altă lume, o lume pe care sfântul Anton a visat-o şi pe care fraţii încearcă să o realizeze în fiecare zi.

Dacă doriţi să urmăriţi proiectele în desfăşurare ale Caritasului antonian, puteţi vizita site-ul www.caritasantoniana.org.

Updated on 02 august 2023
LASĂ UN COMENTARIU