Expoziţie inedită în „Capela relicvelor”

05 octombrie 2022 | de

De câteva secole, în sanctuarul antonian de la Camposampiero se păstrează o operă de artă specială, care îl reprezintă pe sfântul Anton ţinând în mâna stângă Sfânta Scriptură, iar în dreapta crinul. Opera aparţine artistului veneţian Andrea de Murano şi datează din anul 1486. Particularitatea acestei opere constă în faptul că pictura este realizată în tempera, pe scândura pe care, potrivit tradiţiei, sfântul Anton ar fi folosit-o pentru a dormi, în ultima perioadă a vieţii sale, în timp ce se afla la Camposampiero. Se spune că pe acest lemn s-ar fi imprimat, în urma transpiraţiei, chipul sfântului Anton, iar cinstitorii săi au început să rupă mici fragmente din scândură, pentru a le păstra ca pe nişte preţioase relicve. Aşa poate fi explicată şi forma asimetrică a acestei picturi pe lemn. Recent, această operă a fost restaurată şi va fi expusă până la data de 9 octombrie 2022, în Capela relicvelor din bazilică, împreună cu alte obiecte aparţinând Sfântului minunilor, iar după această dată va fi reaşezată în sanctuarul viziunii de la Camposampiero, locul ei obişnuit.

În această expoziţie ce formează un tot unitar pot fi admirate de aproape, aşadar, această icoană pictată pe lemnul pe care se odihnea Sfântul, haina sa franciscană, piatra pe care îşi aşeza capul şi ciliciul folosit pentru penitenţă. Poate suscita o oarecare mirare titlul expoziţiei: „Cu Isus în braţe”, deoarece sfântul Anton nu este reprezentat aşa cum noi ne-am obişnuit, avându-l pe Pruncuşor în braţe, iar absenţa acestuia este pentru noi o invitaţie de ne îndrepta privirea spre mâna sa stângă, în care el ţine Sfânta Scriptură, Cuvântul făcut trup.

Meditarea cuvântului lui Dumnezeu i-a adus sfântului Anton privilegiul de a-l strânge în braţe pe pruncuşorul Isus. Acest lucru poate deveni şi pentru noi o invitaţie concretă la a ne reapropia de Cuvântul divin, pentru a-l încarna în viaţa noastră, deoarece Cuvântul Domnului e făclie ce ne luminează paşii pe drumul existenţei.

Updated on 05 octombrie 2022
LASĂ UN COMENTARIU