Martin Benedict – gazda ieslei din Bethleem

01 noiembrie 2013 | de

„Vine în curând Crăciunul, Sărbătoarea Iubirii când Cuvântul Divin s-a întrupat ca pe noi să ne înalţe la Dumnezeu, deci să ne bucurăm!”. Sunt cuvintele medicului preot Martin Benedict prin care ne îndeamnă la bucurie şi „veselie care aparţine nu numai sufletelor nevinovate dar în egală măsură şi celor căite şi iertate”. Crăciunul reaprinde în inimile noastre bucuria naşterii Mântuitorului şi recunoştinţa faţă de Dumnezeu Tatăl pentru că ni l-a dăruit pe Fiul Său, Dumnezeu adevărat şi om adevărat.





Impresionant a fost gestul sfântului Francisc de Assisi, care în anul 1223, la Greccio, a voit să reediteze în natură evenimentul petrecut la Bethleem. Ceea ce l-a mişcat a fost dorinţa de apropiere, de realitate, a fost dorinţa de a trăi un Bethleem prezent, de a se bucura nemijlocit de naşterea copilului Isus şi de a o împărtăşi tuturor celor din jurul său. Mulţimile de credincioşi din ţinutul respectiv au participat cu multă însufleţire la acel moment de retrăire a naşterii Domnului, şi au avut parte de o bucurie nemaiîntâlnită până atunci, astfel încât din acel moment obiceiul reprezentării ieslei din Bethleem a ajuns să fie preluat în multe alte localităţi şi să ajungă şi la noi.





Este adevărat că odată cu apropierea sărbătorii Naşterii Mântuitorului, o serie de obiecte şi personaje ne însoţesc pretutindeni în această perioadă puternic încărcată de semnificaţii. Noi, oamenii secolului XXI, dornici de simboluri şi plini de sentimentalisme, avem nevoie de reprezentări sensibile ale acelui moment, de scene din grota din Bethleem.


Despre artă s-a spus odată că îi serveşte frumosului, iar acesta din urmă ar fi splendor veritatis – strălucirea adevărului, lumina sa lăuntrică. Artistul sicilian Roberto Vanadia, prin artă, prin reprezentarea ieslei din Bethleem într-un limbaj natural, ne dă posibilitatea să „gustăm” din bucuria Crăciunului. Preţuitor al vieţii şi mărturiei exemplare date de medicul preot Martin Benedict, Vanadia a dorit să prezinte scena Naşterii Domnului în curtea casei Martin Benedict din Galbeni.


Roberto Vanadia s-a născut la Agrigento, în Sicilia, unde trăieşte şi lucrează. Artist complex, reuşeşte să canalizeze expresivitatea sa în realizarea plastică a ambientelor, obiectelor şi personajelor reprezentative tradiţiei populare siciliene.


Mostrele realizate la Assisi, Palermo, Roma, Brindisi, Moscova, Sankt Petersburg, Berlin, Wolfsburg şi altele, în contexte de mare valoare culturală, au fost etape fundamentale, repere de succes cu publicul şi criticii de artă şi astfel arta sa a câştigat un suflu internaţional.





În anul 2007, confirmând ridicata valoare ştiinţifică a realizărilor sale, Comisia Patrimoniului Valorilor Spirituale, prin adoptarea Convenţiei UNESCO pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Spiritual, a înscris în Registrul Patrimoniului Valorilor Spirituale – Cartea de Cunoştinţe – Roberto Vanadia, ca singurul deţinător de cunoştinţe deosebite şi competenţa necesară şi indispensabilă pentru producerea de documente plastice etnografice de protejat şi ocrotit ca elemente esenţiale ale identităţii culturale siciliene.





În jurul elementului principal al Naşterii, care este focarul mesajului reprezentativ, Vanadia pune în evidenţă povestea umană a „comunităţii” marcată prin ritualuri şi culte, care exprimă spiritualitatea simplă a omului, motivată de o serie întreagă de semne interpretative ce reflectă tradiţiile. Reprezentarea Naşterii vine, prin urmare, setată într-un peisaj perfect recognoscibil prin care autorul conduce un dialog cu elementele: piatra, apa, focul şi pământul, sculptând şi modelând figuri şi ambiente. În prezenţa operelor sale, te găseşti cufundat în iureşul activităţilor unei comunităţi. Reconstruirile care animă instalaţiile ieslelor artistului sunt adevărate documente în care se pot citi istoria epocilor trecute într-o secţiune istorică a peisajelor, a costumelor, a activităţilor şi a credinţei oamenilor din zona în care trăieşte.





În ieslele lui Vanadia, scenografia tridimensională, reprezentarea activităţilor, a meseriilor, a vieţii de zi cu zi, dincolo de a celebra evenimentul extraordinar al Naşterii Divine, devin o etapă umană în măsură să trezească în cei ce se apropie dorinţa de a se reapropia de o bucată din istoria locală. Ieslea pe care Vanadia ne-o prezintă la Galbeni este rezultatul unui lung studiu şi reprezintă în miniatură, cu mare exactitate, ieslea din Bethleem.  





Să-l descoperim pe Fiul lui Dumnezeu, în ieslea de la Galbeni, pe El, care din momentul venirii sale pe pământ, a transformat şi continuă să transforme totul. În acelaşi timp, prezenţa ieslei să-i bucure pe copii, să-i atragă pe tineri, iar pe noi toţi ceilalţi, adolescenţi sau în vârstă, să ne provoace la retrăirea clipelor fericite ale copilăriei.


Ieslea artistului Roberto Vanadia poate fi văzută la casa Martin Benedict din Galbeni începând cu 8 decembrie 2013, pe toată perioada Crăciunului.





„Eu îţi doresc sărbători fericite şi Pruncul Isus când va veni din cer pe pământ în Sfânta Taină la Sfânta Liturghie să găsească şi în inima ta puţină căldură ca să nu-i fie frig ca în ieslea din Bethleem”. (Martin Benedict)

Updated on 20 octombrie 2016