Noul delegat pontifical pentru bazilica „Sfântul Anton”

19 decembrie 2023 | de

În ziua de 8 octombrie 2023, la bazilica „Sfântul Anton de Padova”, a avut loc inaugurarea oficială a noului delegat pontifical, E.S. Mons. Diego Giovanni Ravelli, numit pentru această misiune de papa Francisc, în ziua de 27 iunie 2023. Din interviul acordat pentru ediţia în limba italiană a revistei „Mesagerul sfântului Anton”, preluăm unele întrebări.

MSA – Monsenior Ravelli, cum aţi primit vestea acestei numiri?

E.S. Ravelli – Cu un pic de nelinişte şi teamă: este o nouă responsabilitate, pe lângă cele care deja mi-au fost încredinţate (este maestrul celebrărilor liturgice pontificale şi responsabilul capelei muzicale pontificale sixtine, n. tr.), mai ales că este o misiune pe care o voi îndeplini într-o realitate pe care nu o cunosc, dar despre care ştiu că este bogată în trăirea credinţei, în istorie şi cultură. Pe lângă aceasta, este un pic departe de reşedinţa mea, de Roma. Pe de altă parte, mă încearcă puternic şi un alt sentiment. Mi-a venit în minte o imagine care-mi este foarte familiară, aceea a unei statui a sfântului Anton cu pruncul în braţe, din biserica mea parohială, Lazzate, din provincia Monza şi Brianza. Privirea sfântului Anton către pruncul Isus mi-a transmis întotdeauna seninătate şi pace.

MSA – O curiozitate... Acum câteva luni, în timpul ZMT de la Lisabona, circula o fotografie cu papa Francisc, alături de relicvele sfântului Anton. Ne spuneţi ceva despre această imagine?

E.S. Ravelli – Eram în sacristie, care era pregătită lângă locul în care urma să se celebreze sfânta Liturghie de încheiere a ZMT. Aici, organizatorii au adunat diferite obiecte de devoţiune, printre care şi relicva cu sfântul Anton, adusă de fraţii de la Padova. Mai era puţin timp până la celebrare, deoarece papa a ajuns mai devreme. Am luat relicva şi i-am prezentat-o. Trebuie să ştiţi că papa mă întreabă deseori: „Cum merg treburile la Padova?”, pentru că e interesat de viaţa de la bazilică. Atunci, surâzând, i-am spus: „Priviţi, Sfinte Părinte, sfântul Anton de Padova s-a întors în oraşul său, la Lisabona, aşa că nu trebuie să mă mai întrebaţi ce se întâmplă la Padova, dar acum este aici, la Lisabona”. A surâs şi el, şi apoi s-a oprit pentru câteva momente, în tăcere şi în rugăciune, în faţa relicvei, a atins-o şi şi-a făcut semnul sfintei cruci. Aceasta este istoria acelei fotografii.

Updated on 19 decembrie 2023
LASĂ UN COMENTARIU