Un mic port fluvial

13 iunie 2022 | de

Grădina conventului, unul dintre „locurile secrete” din jurul bazilicii, adăposteşte pe râul „Sfânta Clara” un mic port, folosit în Evul Mediu pentru transportul materialelor de construcţie necesare construirii acestui monumental edificiu. Padova era legată de oraşul Veneţia de multe interese, iar modul cel mai simplu de a menţine comerţul şi alte relaţii erau fluviile din vecinătate, dintre care cel mai important este râul Brenta.

Sistemul veneţian de navigaţie reuşea să lege mai multe dintre oraşele principale din nord-estul Italiei, printre care Padova, Treviso sau Vicenza, iar acest lucru a permis padovanilor construcţia unui port şi în apropierea capelei „Madonna Mora”, unde fusese înmormântat iniţial sfântul Anton. Transportul pe apă era mult mai important în Evul Mediu, deoarece permitea deplasarea în siguranţă, mai ales pentru materialele de dimensiuni şi greutăţi excepţionale, cum ar fi cărămizile, bârnele de lemn sau blocurile imense de marmură. Aşa a fost adus la bazilică şi blocul de marmură verde tessaliană, care împodobeşte mormântul sfântului Anton. Cea mai mare parte a materialelor, printre care piatra sau grinzile din stejar care s-au folosit la construirea podului sau a cupolelor, veneau pe mare, din Istria sau Dalmaţia.

Noile mijloace de transport moderne au făcut ca acest mic port să nu-şi mai găsească utilitatea, astfel încât a fost redus cu timpul, iar astăzi mai poate fi admirată doar partea inferioară a acestuia. Privind ceea ce a mai rămas din vechiul port, nu putem face altceva decât să ne imaginăm un număr semnificativ de bărci, încărcate de materiale şi de muncitori, care se străduiau, devotaţi Sfântului, să-şi termine opera. Dincolo de imaginaţie, un episod real este povestit de cronicarii vremii. Din acest port s-a îmbarcat dogele de Veneţia, în noiembrie 1687, cu o relicvă a sfântului Anton, pentru a o transporta în bazilica „Madonna della Salute” din Veneţia, cu ocazia consacrării acelei bazilici, înălţate în urma unei promisiuni făcute sfintei Maria şi sfântului Anton pentru încetarea ciumei.

Updated on 13 iunie 2022
LASĂ UN COMENTARIU